CELLINK tillkännager samarbete med Made In Space för att utveckla bioprintning i rymden.

CELLINK tillkännagav i dag sitt partnerskap med Made In Space, Inc. (MIS), branschledande inom rymdtillverkningstekniker, för att utveckla avancerad bioprintningsteknik i rymden. Partnerskapet innebär en kombination av MIS-expertis inom additiv tillverkning i mikrogravitet och CELLINKs innovativa teknik för bioprinting, och kommer att utnyttja mikrogravitationsmiljön för att få insikter i vad som kan förbättra läkemedelsscreening och cancerforskning på jorden.

"CELLINK stödjer rymdprogram i USA med vårt djupa engagemang för banbrytande innovation, omfattande portfölj av teknologier samt forskare och ingenjörer i världsklass," säger CELLINKs medgrundare och VD Erik Gatenholm. "Vi är glada över att samarbeta med Made In Space för att förfina bioprintningstekniker som kan komma att stödja och förbättra framtida uppdrag inom rymdflyg och rymdutforskning."

Genom detta strategiska partnerskap avser CELLINK och MIS att anpassa sina tekniska kompetenser och identifiera teknikutvecklingsmöjligheter inom flera områden, inklusive International Space Station och framtida plattformar.

Bioprinting har potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag där tillgång till standardiserade medicinska anläggningar inte är tillgängliga. Bioprintfunktioner optimerade för att fungera i rymdmiljön kan göra det möjligt för framtida rymdbesättningar att utveckla hud- och benplåster för att underlätta sårläkning i rymden.

CELLINK har sedan tidigare erfarenhet av rymden och har samarbetat med Rymdverket och Uppsala universitet för att skjuta upp bioprintade stamceller ombord på raketen MASER 14 i juni 2019.

MIS grundades 2010 och har varit pionjärer inom rymdtillverkningstekniker sedan den första demonstrationen av additiv tillverkning i rymden 2014. Företagets uppdrag är att industrialisera låg jordbana och stödja framtida rymdutforskning genom tillverkning och montering på bana och materialutveckling. 

 

För mer information, vänligen kontakta

Erik Gatenholm, CEO                                                  Gusten Danielsson, CFO
Telefon: +46 73 267 00 00                                           Telefon: +46 70 991 86 04
E-mail: [email protected]                                               E-mail: [email protected]

 

Om CELLINK

CELLINK har skapat en av världens första universella biobläck, idag använt av många av världens mest välrenommerade forskningsinstitutioner. Biobläcket kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader och om den framtida forskningen är framgångsrik, kan tillslut hela mänskliga organ skrivas i 3D-bioskrivare. CELLINK's universella biobläck visar utmärkta resultat och kan användas i både CELLINK’s egna 3D-skrivare och 3D-skivare utvecklade av andra operatörer. Erik Penser Bank AB, tel: +46 8 463 80 00, är Bolagets Certified Adviser. Bolagets aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet CLNK.

Senaste pressreleaserna
March 22, 2020RegulatoryUppdatering avseende COVID-19
November 18, 2019RegulatoryKallelse till årsstämma i CELLINK AB