Bioprintad avancerad hudstruktur komplett med blodkärl möjliggjord med CELLINKs teknologi

En ny studie från Rensselaer Polytechnic Institute visar framgångsrikt på användningen av CELLINK-teknik för att producera levande hudmodeller.

I en ny publikation tillkännager ett forskningsteam från Rensselaer Polytechnic Institute att de har bioprintat en levande hudmodell komplett med blodkärl, med CELLINKs BIO X. Hudmodeller som den i studien är nödvändiga för att utveckla naturliga hudtransplantat som möjliggör snabbare sårläkning och integration med värdceller. Forskningsteamet leddes av Pankaj Karande, docent i kemisk och biologisk teknik och medlem av Center for Biotechnology and Interdisciplinary Studies (CBIS) och publicerades i Tissue Engineering Del A den 1 november.

Enligt Karande använde forskarna en ”mycket mer komplex biologi” -metod för att skapa ett fungerande vaskulärt system. De kombinerade mänskliga endotelceller och pericyterceller med djurs kollagen och andra strukturella celler som är vanliga i hudtransplantat. De bioprintade därefter en komplex hudstruktur och observerade cellkommunikation genom den bildade vaskulära strukturen.

Detta är inte första gången som CELLINKs bioprintteknologi har visat potential att lösa utmaningar relaterade till människors hälsa och hud. I maj 2019 tillkännagav CELLINK ett samarbete med Umeå universitet och GE Healthcare för att utveckla bioprintade hudtransplantat för att förbättra livskvaliteten för brännskadepatienter.

För mer information, vänligen kontakta

Erik Gatenholm, CEO                              Gusten Danielsson, CFO
Telefon: +46 73 267 00 00                       Telefon: +46 70 991 86 04
E-mail: [email protected]                            E-mail: [email protected]

 

Om CELLINK
CELLINK har skapat en av världens första universella biobläck, idag använt av många av världens mest välrenommerade forskningsinstitutioner. Biobläcket kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader och om den framtida forskningen är framgångsrik, kan tillslut hela mänskliga organ skrivas i 3D-bioskrivare. CELLINK's universella biobläck visar utmärkta resultat och kan användas i både CELLINK’s egna 3D-skrivare och 3D-skivare utvecklade av andra operatörer. Erik Penser Bank AB, tel: +46 8 463 80 00, är Bolagets Certified Adviser. Bolagets aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet CLNK.

Senaste pressreleaserna
March 22, 2020RegulatoryUppdatering avseende COVID-19
November 18, 2019RegulatoryKallelse till årsstämma i CELLINK AB